Mooi aperitief
Calvente Xate-O (€ 15,95)
Artikelnummer: CAL-W-2-21Deze Calvente Xate-O uit de bergen ten zuid-westen van Granada is een droge, goudgele wijn met verrassende aroma's van tropisch fruit, muskaat en bloemen. Gemaakt van vooral muskaatdruiven, maar ook van viognier. Heerlijk fruitig en fris! Perfecte begeleider van pittige gerechten of vis- of kipgerechten met bijvoorbeeld ananas of mango. De naam Xate-O is overigens leuk gevonden, want het dorpje waar deze wijn gemaakt wordt heette in de Moorse tijd Xate. En 'chateo' betekent in het Spaans iets als samen een glaasje drinken.
2021
75% muscat Alexandrië, 25% viognier van 18 jaar oude stokken.
12,5% alcohol
87 punten in Guia Peñin 2020
zie voor spijstips bij deze wijn helemaal onderaan deze beschrijving
100% eigen import, exclusief voor Nederland
Vino de la Tierra Laderas del Genil
bodega Horacio Calvente (klik hier om meer te weten te komen over hun filosofie en werkwijze)
een spannende uitgebalanceerde wijn van deze topbodega, wiens Calvente Guindalera wit ooit bij het voormalige toprestaurant elBulli (nabij Barcelona) op de wijnkaart stond
Wat zeggen de kenners?
Harold Hamers [degrotehamersma.nl, 12 november 2022] over jaargang 2020: “Flinke line up van deze bodega. Een ding is zeker: ze zijn er dol op muscat. Ook in deze Xate-O komen we 'm weer tegen, thans vergezeld door de ook al zo fleurende en geurende viognier. En inderdaad: druivig, rijpe perzik, mollige abrikoos, lychees, mango en toch en toch droog afdrinkend. Charmant. Score: 8,5.”
Vins Gastronomiques Controlés (Wine & Food Association) over jaargang 2014: "Fraaie kleur, mineralige geurimpressies, rijpe fruittonen, duidelijke aroma’s van de moscatel d’alexandrie maar stijlvol, schoon van geur en smaak, expressief, puur, licht parfumé en toets van abrikoos, fijne stijl, veel lengte, mooie aperitiefwijn (12,5%). Cijfer 8+"
Wijn-spijs-tips bij deze wijn
- Zeebaars, met gefruite tomaat, venusschelpen en basilicum;
- Gerookte makreel, in een salade met linzen en avocado en een vleugje koriander of in een wrap met wat sambal en teriyaki saus;
- Zalm(tartaar) (1/2 vers & 1/2 gerookt) met gemarineerde asperges en dille;
- Gebakken scampi’s met chilipeper, ketjap, limoen en basterdsuiker;
- Gegrilde coquilles met citroenboter en een salade van tomatenmix met geblancheerde zeekraal;
- Gevogelte met geel rijp fruit, zoals mango of in combinatie met een kerriesaus, ananas, abrikoos of perzi;
- Asperges met gebakken gamba’s en groene pasta, met gekookte eieren en serranoham of met witte vis met saffraansaus;
- Kipgerechten in fruitige kerrie, met ananasstukjes en abrikozen uit blik (deze hebben een zoetere smaak);
- Stukjes gebakken varkensfilet, met in de saus mango, limoen, sojasaus en honing;
- Ham uit de oven, vooraf insmeren met olie, sojasaus en honing;
- Aziatische (scherpe) gerechten;
- Risotto;
- Salade met noten en mango;
- Peer met gesmolten blauwschimmelkaas.
Deze wijn past goed bij o.a.:
vette vis, zoals zalmtartaar, gerookte makreel, coquilles, maar óók heerlijk als aperitief!
Wijntype
Wit
Wijnstreek
Granada (Andalusië)