Artikel 19 van 24

Garcia de Verdevique Vigiriego Barrica (€ 18,50)

Artikelnummer: GDV-W-2-20
€ 18,50 (inclusief btw)
Het artikel is uitverkocht.

  TIJDELIJK UITVERKOCHT. NAAR VERWACHTING WEER LEVERBAAR DECEMBER / JANUARI

Misschien wel de meest bijzondere wijn die we hebben, van de 3000 jaar oude vigiriegodruif die alleen in de Sierra Nevada bij Granada voorkomt en op de Canarische eilanden. De Vigiriego barrica is een frisse, krachtige goudgele houtgerijpte natuurwijn voor de echte liefhebber. Bijna een orangewijn. Karaktervol en apart met tropisch fruit, caramel en en duidelijk aanwezig bittertje. lange afdronk. 'Erg spannend' volgens Harold Hamersma, die de jaargang 2019 een 9 en een ster geeft (bijzondere prijs/kwaliteit, zie zijn recensie onderaan). En ook de NRC waardeert deze jaargang met een 9!

  2020

  vigiriego

  13,5% alcohol

  biologisch gecertificeerd

 100% vegetarische wijn

  4-6 maanden op het vat ('Barrica')

  zie voor spijstips bij deze wijn helemaal onderaan deze beschrijving

100% eigen import, exclusief voor Nederland

  vino de la Tierra, Cumbre del Guadalfeo

  bodega Garcia de Verdevique (klik hier om meer te weten te komen over hun filosofie en werkwijze)

 unieke wijn: slechts 1000 flessen beschikbaar; gemaakt van de unieke autochtone vijiriejadruif, die alleen in de Alpujarras en op de Canarische eilanden voorkomt; geteeld op één van de hoogste wijngaarden van Europa (1300 meter hoog!); ploegen en oogsten m.b.v. muilezels

  ongefilterd, kan bezinksel bevatten. Decanteren aanbevolen. Koel en donker bewaren.


Wat zeggen de kenners?

Hilary Akers (fd Magazine, 13 mei 2023): “Dit is een bloedstollende wijn met een tomeloze energie. Hij heeft de volle geur van abrikozen en omdat hij is vergist in houten vaten, heeft hij zowel in de geur als in de smaak net dat spannende, hartige randje dat nog het meest aan een perenschilletje doet denken – iets droog, iets bitter. Het is een complexe, stevige wijn waaruit de geur van natte stenen onder een hete zon tevoorschijn piept. In je mond voelt hij aangenaam vettig en hij is opwekkend en dorstlessend. Steile hellingen krijgen heel wat voor elkaar.”  

Esmee Langereis (NRC, 23-10-2021 met de 50 mooiste, lekkerste en opwindendste wijnen van 2021) over jaargang 2019: "Goudgeel. Van de vigiriegodruif. Houtgerijpt. Natuurwijn. Het moet niet gekker worden. Maar fascinerend is het in ieder geval. En och, zo mooi. Fruitig maar serieus. Met gedroogde mango, jasmijn en milde bitters. Een klassieke schoonheid.'

Harold Hamersma (degrotehamersma.nl, 26 april 2021) over jaargang 2019: “ Viognier? Rijpe Chardonnay? Marsanne? Roussanne? Een blend daarvan? Nee, het is de u natuurlijk welbekende vigiriegodruif die het zo ongelooflijk goed doet in het door u gefrequenteerde Cumbres del Guadalfeo, niet ver van Granada. Excuses voor het oponthoud maar ik moest beide even opzoeken. Volgens de Almachtige Gids Wine Grapes van Robinson, Harding en Vouillamoz is het een nog net niet vergeten druif die zijn heil in Andalusië heeft gezocht. Om zich daar te presenteren onder verschillende schrijfwijzen, met ogenschijnlijk volstrekte willekeur tussen de medeklinkers geplaatste o’s, a’s, i’s, u's en e’s, te danken waarschijnlijk aan overdadige consumptie van de wijnambtenaar van de burgerlijke stand. Hoe is de naam zegt u? Vijariego? Bujariego? Verijadiego? Vijiriego? Of Vujariego? Weet u wat? Schenk nog eens in dan doen we nog een poging? Graag zelfs. Want erg spannende blanco. Neigend naar bovenstaande wijnen. Met nog een handje rozijnen, geroosterde zaadjes uit een Ottolenghi-recept, umami-signalen, sherrytonen en biologische appelmoes. Stevige bitters. Natuurwijn die de orange-sfeerverlichting heeft aangestoken. Eentje voor restaurant Choux in Amsterdam bijvoorbeeld waar de natuur de vrije hand heeft gekregen. Sterwijn score: 9.”

Proefschrift (maart 2021) over jaargang 2018: Geel met licht oranje reflexen, eigenzinnige strakke geur, droog, tikkeltje oxidatief en toets van honing en abrikoos, hoge zuurgraad, geur- en smaaktonen komen overeen, heel schoon, expressieve wijn, vitaal, verrassend, veel lengte.'

Han Sjakes (wijnjournalist) over jaargang 2014: "In barriques gefermenteerd. Gouden kleur met een oranje tint. Doet denken aan orange wine. Gember, bitterzuur, licht vettig, peperig, karamel, bittere amandelen, walnoot en andere oxidatieve tonen. Heel apart. Hier moet je voor openstaan. Ik vind het mooi en spannend.'

Nederlands Genootschap van Wijnvrienden (april 2016): "Intens oud geel, florentijns goud. Scherpe, intense neus, tropisch fruit, rijp fruit. Smaak is evenwichtig, weinig zuren, laag zoetgehalte, bittere tonen, vrij lange afdronk en mineralig." 15,7 punten (v.d. 20). 

Proefschrift: "Volle kleur; abrikoos, amandel, venkel, karamel; vol, warm, gemaakt op de schillen, wat oxidatief en bitter ***(*) (v.d. 5)"


Wijn-spijs-tips bij deze wijn​

  • Gerecht van griet, gnocchi, truffel, ansjovis, boter, spinazie en bundelzwam;
  • Schelppasta met kikkererwten, droge worst, pompoen, truffel, gebakken zwezerik;
  • Vis: gebakken langoustines, gepocheerde vis,  paling, rogvleugel, gerecht van: Kabeljauw · Witlof · Walnoot · Topinamboer · Mandarijn;
  • Kreeft met paddenstoelen, eekhorentjesbrood en cantharel;
  • Lamsvlees met curry;
  • Witvlees;
  • Ganzenlever;
  •  Creme brulee;
  • Oude Hollandse kaas.

Wijntype
Wit

Label
Biologisch

Wijnstreek
Granada (Andalusië)

Overzicht
© 2011 - 2024 Granada Wijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.