Pardo Tolosa Red La Sima Tempranillo 2021 (€ 9,95)
Artikelnummer: TOL-R-3-21Mooie, biologische wijn van de typisch Spaanse druif tempranillo, gemaakt door de kleine familiebodega Pardo Tolosa in DO Manchuela. Donkerrood. Neus en mond van rood fruit en kersen. Kruidig, fris, fruitig en sappig. "Een bodybuilder achter een fruitkraam', volgens Harold Hamersma (lees zijn recensie hieronder);
2021
100% tempranillo
14% alcohol
zie voor spijstips bij deze wijn helemaal onderaan deze beschrijving
biologisch gecertificeerd
100% eigen import, exclusief voor Nederland
D.O. Manchuelá
bodega Pardo Tolosa (klik hier om meer te weten te komen over hun filosofie en werkwijze)
gemaakt van de typisch Spaanse druif tempranillo; de wijn is genoemd naar de plek waar de wijngaard ligt (la Sima)
Wat zeggen de kenners?
Harold Hamersma (de Grote Hamersma 13 aug. 2021) over jaargang 2019: “Typisch gevalletje van een druivenboer die vroeger zijn oogst naar de plaatselijke coöperatie bracht, maar tegenwoordig zelf aan de slag is gegaan. Gaat biologisch te werk. En geheel niet onverdienstelijk. We zitten in Manchuela. Redelijk onbekend, tussen La Mancha en Valencia. Maar niet onbemind. Het resultaat mag er zijn. Dit is puur fruit. Zuiver, levendig. In Frankrijk zouden ze dit een ‘vin de plaîsir’ noemen. In het Spaans wordt dat dan een vino de placer. Tempranillo, maar dan in zijn jonge gedaante. Een bodybuilder achter een fruitkraam. Verkoopt bramen, blauwe bessen, pruimen, katjesdrop en een takje tijm. Kan ook rozemarijn zijn trouwens. Score: 9- sterwijn.”
WijnKoop Gids 2020, Frank van der Auwera over jaargang 2018: 'Bodega Pardo Tolosa lanceerde deze biologisch gecertificeerde cuvée, 100% opgebouwd uit tempranillo, geoogst in het hete en soms kurkdroge land waar Don Quichot de molens aanviel om zijn geliefde te imponeren (D.O. Manchuelá), appelatie gesitueerd tussen Valencia en Murcia. De wijngaarden van dit wijnhuis liggen op 700 meter boven zeeniveau, waardoor ze voldoende kunnen afkoelen en de duiven aan sappigheid en fraîcheur winnen. Proeven we dat ook in het glas? Lekker swingend nog qua kleurspiegel, jeugdig violet kantwerk. Kersencoulis, griottes, frambozen en groene thee: het frisse, ongecompliceerde fruit markeert het boeket. Qua smaak idem: pakken vers geplukt, vibrerend rood fruit met een fijne cederkruidige background, voor het overige vooral gekenmerkt door sappig rijpe griottes, zwarte/rode aalbessen en maraschinokersen. Fraaie fraîcheur en een beheerste alcoholgreep. Koel serverven op maximaal 14 ̊C en beslist niet overdreven lang bewaren. Hoeveel pizza's hebben we ondertussen al besteld?'
Wine & Food Association VGC (Vins Gastronomiques Controlé) juni 2017 over de jaargang 2016: "Tempranillo, biologisch; duidelijk de expressie van de druif, sappige aanzet, verleidelijk mondgevoel, mooie balans, hint van koude thee en chocolade, goede vulling, verteerbaar en kruidig, veel lengte (14%). Cijfer: 7"
Wijn-spijs-tips bij deze wijn
- Pizza met gebakken groenten (b.v. diverse wortelsoorten, venkel, courgettes);
- BBQ: Gegrild vlees met groenten zoals paprika;
- Kalfsvlees in een plakje Serranoham met een blaadje salie er tussen;
- Thaise gerechten;
- Lamvlees met mintsaus;
- Stoofschotel in combinatie met rood fruit;
- Gehaktballetjes of vegatarische balletjes met rijst;
- Wildpaté met veenbessen;
- Kaasplateau (met Hollandse boerenkaassoorten) met vijgen en stroop.
Wijntype
Rood
Label
Biologisch
Wijnstreek
La Manchuela