Pio del Ramo Chardonnay Barrica (€ 16,50)
Artikelnummer: PIO-W-3-23Een biologische chardonnay met enige houtrijping. Complex, fruitig en opvallend fris. Veel smaak door de rijping op lie, maar niet boterig. Voor de liefhebbers van een frisse, onorthodoxe, maar overheerlijke chardonnay. Al jaren één van onze best verkochte witte wijnen.
2023
100% chardonnay
13% alcohol
500 liter Frans eiken vaten
biologisch gecertificeerd
100% veganistische wijn: de wijnen worden gecontroleerd door de Vegan Society
zie voor spijstips bij deze wijn helemaal onderaan deze beschrijving
100% eigen import, exclusief voor Nederland
DO Jumilla
bodega Pio del Ramo (klik hier om meer te weten te komen over hun filosofie en werkwijze)
1 maand gefermenteerd in Frans eiken vaten van 500 liter. Daarna 4 maanden sur lie in dezelfde vaten. Geen batonnage om de frisheid te bewaren.
Jaargang 2019 won Goud op de Catavinum World Wine & Spirits Competition, Spain 2019
Wat zeggen de kenners?
Harold Hamersma (degrotehamersma.nl, 22 juni 2022) over jaargang 2021: “Chardonnay is een gezeglijke druif. Zeurt niet, is overal tevreden, doet z’n best. Zelfs in het zinderend hete Zuid-Spaanse Jumilla. Niet dat dat allemaal vanzelf gaat. Chardonnay is een brave druif, maar slechts een goede baas kan ook goede wijn van ‘m maken. Doen ze hier. Rijp chardonnayfruit, wulps, luxueus, deftig betimmerd met wat hout - niet te veel, al staat er groot barrica op het etiket. Het houtgebruik is met overleg.
Een volle, zachte, romigrijke chardonnay met sjiek wat hout - voor een vriendelijke prijs. Score: 8,5.“
Harold Hamersma (degrotehamersma.nl, 26 april 2021) over jaargang 2019: “Barrica. Eikenalarm! Met name de Spaanse wijnmakers vliegen er vaak mee uit de bocht. Te veel, te nadrukkelijk op te weinig inhout. Hout komt bovendrijven en duwt fruit en andere fijnzinnigheid koppie onder. Pio de Ramo heeft echter keurig de houtje in handen. Deels sur lie en houtrijping, deels van roestvrijstaal. Blijkt de juiste balans. Tussen perzik en romig. Tussen nootjes en appel. Tussen tropisch en fris. Ondertussen kun je ook een rustig nadenken wat je er bij kunt eten. Iets met vegan misschien. De wijn is het namelijk zelf ook. Score: 8,5.”
Perswijn over jaargang 2019: snoepig en open, peer en citrus in de neus. In de mond: sappig en snoepig, goede zuren. Score: goed (3,5 van de 5 sterren). Wijn om direct te drinken, binnen 2 jaar.
Wijn-spijs-tips bij deze wijn
- Zalm met romige saus;
- Gestoofde stevige witte vis met prei;
- Risotto met gamba’s, garnalen, rivierkreeft;
- Rijstgerecht met prei en noten;
- Salade met garnalen en/of zalm, walnoten en een zachte dressing.
Deze wijn past goed bij o.a.:
goed gezelschap en en een mooie dag.
Wijntype
Wit
Label
Biologisch
Wijnstreek
Jumilla