Artikel 2 van 6

Coloma Alarije 2021 (€ 12,95)

Artikelnummer: COL-W-1-21
€ 12,95 (inclusief btw)

  Een zeer bijzondere limited edition-wijn (5000 flessen op jaarbasis) van een bijna uitgestorven druif. Toen wijnmaakster Amelia Coloma in 1997 het stokje van haar vader overnam, was er vrijwel niets meer over van deze voormalige ‘vergeten’ druif uit Extremadura. De wijnmaakster heeft er 10 jaar naar gezocht. Ze nam talloze monsters van stokken van enkele oude locaties in Extremadura om er vervolgens een dna-analyse op los te laten. Dit om met zekerheid te bepalen dat het inderdaad om 100% alarije ging. En die zoektocht en experimenteerdrift wordt rijkelijk beloond. Een bijzondere wijn!

De Coloma Alarije is aromatisch en fris voor een wijn uit het hete Extremadura. Geur van buxus, venkel en een vleugje ‘Williams’ peer. Fruitig (wilde perzik) met een lange, milde en licht ziltige afdronk. En zijdezacht, want de druiven worden slechts licht gekneusd (free-run juice). Unieke wijn waar je van blíjft drinken.

  2021

  alarije

  12% alcohol

  zie voor spijstips bij deze wijn helemaal onderaan deze beschrijving 

100% eigen import, exclusief voor Nederland

  VDT Extremadura, subregio Ribera Baja del Guadiana

  bodega Coloma (klik hier om meer te weten te komen over hun filosofie en werkwijze)

  100% alarije (van het Arabische woord “al’arís” wat kruipende wijnstok betekent). Alarije is een bijna uitgestorven autochtone/inheemse druif uit Extremadura. Deze wordt voor het eerst in een boek uit 1488 onder deze naam schriftelijk vermeld als de belangrijkste variëteit in de regio Extramadura. Lees meer over de geschiedenis van deze druif op Wijnkronieken van Mariëlla Beukers.
Deze variëteit is goed aangepast aan de hitte en de droogte van het klimaat en de grond. De druif levert wijnen met voldoende zuren in een kort, heet groei seizoen. Bodega Coloma bestaat 50 jaar en wordt gerund door de 3 kinderen van de oprichter: Amelia, Helena en Felix.


Wat zeggen de kenners?

Coloma Alarije 2021:“Very pale. Delicate citrus aroma that is more grapefruit than lemon but it also has a quality that is similar to Sauvignon Blanc - grassy/herbal but also with a hint of blossom. On the palate, this is wonderfully fresh and dry, not particularly concentrated but has a lovely light chalky texture that gives it length as well as enhancing the freshness. Fresh and fragrant and a real achievement from this warm location.“ GV(JH)

Harold Hamersma (degrotehamersma.nl, 26 april 2021) over jaargang 2019:
"Sommige vergeten druiven kun je ook beter maar vergeten. Geldt niet voor de alarije die we via Coloma (dank daarvoor) in Extremadura oppikten. Druif bleek zelfs ter plekke dermate eenkennig dat wijnmaakster Amelia Coloma er tien jaar naar gezocht heeft voordat ze 'm weer wist te vinden. Verstoppertje spelen is ook een kunst. Als we 'm nu moeten zoeken weten we echter meteen waar we moeten zijn: in de koelkast. Daar hoort ie ook thuis, want geeft fris, ongecompliceerd wit dat echter de onbenulligheid ver achter zich laat. Sappig, ziltig, witlofbittertjes, gedroogde appel, perzikprintje, abrikozenschil en een lichtkruidige afdronk. Nu zijn we vast nog wat vergeten maar dat mag bij vergeten druiven. Gelukkig zijn ze van deze niet vergeten er wijn van te maken. Score: 8,5."

Wijngekken, 4 oktober 2020 over jaargang 2019: "De kleur van deze Coloma Alarije 2019 is helder en zuiver. Lichtgeel met een licht groenige zweem, dat duidt op een zeer jonge wijn. Ook de rand geeft een witgouden fonkeling met een groenige frisse zweem. Jonge frisse kleur. (2,7) In de neus duidelijk buxus, wat menigeen op een verkeerd been zet. Sauvignon Blanc wijnen willen ook vaak een buxusneus afgeven, maar dit is toch zeker een andere druif! Ook wat groente en kruiden. Neus komt goed los. (3,8)
Op de tong een frisse, makkelijk drinkende wijn die rond en best smakelijk overkomt. Ook hier is het duidelijk buxus dat de trom slaat. Met wat kruiden. Zacht en zoals gezegd: makkelijk drinkend. Wat lychee. Zachte zuren (dat in tegenstelling van menige Sauvignon Blanc). Redelijk op de mid-palate en ook redelijk in breedte en diepte. Geen bodyvolle wijn en het mist wat structuur. In de afdronk is het toch wat minder vol, maar qua lengte is het voldoende. Ook wat ziltig. (5,7)

Coloma Alarije 2019 is een verfrissende Spaanse wijn van een apart druivenras. Een ‘vergeten’ druivenras, die zeker terug mag komen! Het is namelijk een leuke wijn die wat weg heeft van menige Sauvignon Blanc wijn, maar op de tong laat de wijn wat meer zachte zuren zien met wat meer kruiden. Wel makkelijk drinkend en plezierig. Zeker wel aan te bevelen, als je eens wat anders wilt proeven. Heerlijk om op een terras van te genieten! (2,1). Coloma Alarije 2019 verdient van mij een totaal van 14,3 punten. Drinken doet u het nu."

Wijnblogger Bart Oomen, 4 oktober 2020 over jaargang 2019: 'Deze wijn krijgt een herkansing. In eerste instantie was ik niet zo positief als anderen die hem ook geproefd en beschreven hadden. De leverancier bij wie ik het exemplaar kocht las mijn review en had de indruk dat er wellicht iets niet in orde zou zijn, een gevalletje "flesvariatie". Ze bezorgde mij daarom vandaag een nieuwe fles. Laat het nou ook nog eens een "vruchtdag" zijn volgens de biodynamische kalender, een heel etmaal lang, dus een gunstiger moment om hem maar gelijk open te trekken lijkt haast ondenkbaar. Het ontbreken van fruit was namelijk het voornaamste minpunt bij m'n oorspronkelijke beschrijving. Bij het inschenken microscopisch kleine bubbeltjes, licht pétillant. Gelijk de hernieuwde eerste snuif in het glas is al een wereld van verschil. Wat "groen" in de neus, grassig, hooi maar ook citroen, kruisbes, lychee, mango, perzik, meloen. Flinke hoge zuren, strak mondgevoel, droog, tongtintelend, speekselopwekkend, licht pittig, ziltig, iets langer dan gemiddelde afdronk. Gemiddelde smaakintensiteit, vooral citroen, grapefruit, lychee, hintje anijs en amandelen achter in de afdronk. "What a difference a day makes" of zou het inderdaad flesvariatie zijn? Hoe het ook zij, soms moet ik niet te snel klaar staan met m'n oordeel. Er zijn meerdere factoren waarom een wijn je de ene dag wel en de andere dag wat minder smaakt. Zoals ik hem nu heb geproefd stelt hij me in ieder geval helemaal gerust. Inzetbaar bij kleine, delicate gerechtjes uit zee. Weer een voor mij nieuwe druif erbij uit het hoofdstuk "A" van de druifbijbel Wine Grapes; alarije. Let wel: een "j" spreek je in Spanje uit als een "g" dus het is eigenlijk "alariege", fonetisch gezien dan. Omdat de druif zeldzaam is en een monocépage-wijn ervan nog moeilijker te vinden, is het een "rariteit". Daarom voor mij en vele andere wijnliefhebbers, of eigenlijk "wijn-nerds", een must om te proberen. Mariëlla Beukers van Wijnkronieken gaat dieper in op de historie van de druif en de wijnmaker. Ik hou het hier bij een proefnotitie. Alcohol is 12,5%, geen houtopvoeding, exclusief verkrijgbaar bij Granada Wijnen. Niet alleen voor wijn maar ook voor uitstekende service.

Mariëlla Beukers, Wijnkronieken, 27 september 2020 over jaargang 2019: 'Dankzij Granada Wijnen kon ik onlangs een fles van de Alarije 2019 van Coloma proeven. Sinds kort haalt het bedrijf deze wijn naar Nederland. We proefden de witte wijn op een vrijdagmiddag en schonken hem daarna bij een gerecht met gebakken gnocchi, courgette, tuinbonen en kip in roomsaus. En waren blij dat we na een lange tijd weer eens een bijzondere wijn mochten proeven! Wat een mooi glas wijn was dit. Bleek groengeel van kleur, met een aromatische neus die wel wat aan verdejo deed denken. Maar subtieler, minder expliciet. We bespeurden grapefruit, wat anijs en wat notige tonen. Denk aan amandelen, groene walnoten. In de mond prikkelend en fris, met een iets notige, vrij lange afdronk, waarin opnieuw de anijs en de amandeltjes naar voren kwamen. Mooi slanke zuren, met een licht bittertje aan het slot.
De alarije wordt bij Coloma ’s nachts geoogst, om zijn frisheid te bewaren, en krijgt een koude inweking op 7 tot 10 °C. De wijn combineerde uitstekend bij de gnocchi en groenten met kip in roomsaus, maar smaakte als apertief ook uitstekend. Echt een vrijdagmiddagwijn, om alle gepieker en gedoe van de werkweek achter je laten en het weekend fris en verkwikt te beginnen! En dat kunnen we af en toe wel gebruiken, in deze coronatijden.' 

Anne-Wies, Wine & Food-journalist, oktober 2020, over jaargang 2019: 'De kleur van de Coloma Alarije is bleekgeel met gouden reflecties. In de neus wit fruit, peer, abrikoos, perzik maar ook wat hooi en kaneel. De wijn is droog, heeft een medium body, alcohol en acidity. Een tikje romig in de mond met ook hier fruit, maar meer gedroogde abrikoos, pink grapefruit en een amandelbittertje. Wij genoten van deze wijn bij onze venkel uit de oven, waar hij door het bittertje prima bij paste. Maar probeer hem ook eens bij artisjokken, een stukje vis van de grill of een lunch salade.' Meer info over deze druif op Anne-Wies.nl


Wijn-spijs-tips bij deze wijn

​Lekker om zo te drinken of bij starters, kleine tapas, allerlei soorten zeevruchten, rauwe tonijn, rijst- en pastaschotels zoals een courgette tortellini in roomsaus of gebakken gnocchi met spinazie, courgette of tuinbonen. 
Ook heerlijk bij kip in roomsaus met een beetje dragon.

 

 

Wijntype
Rood

Wijnstreek
Extremadura

Overzicht
© 2011 - 2025 Granada Wijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.