Yuste Amontillado Aurora (€ 28,95)
Artikelnummer: YUS-W-3Oude, zeg maar gerust stókoude fino (VOS = Very Old Sherry) die maar liefst zo'n 20 jaar in houten vaten heeft gerijpt! Perswijn gaf 4 van de 5 sterren hiervoor [zie recensie onderaan]. Deze complexe wijn heeft eerst een jarenlange (8-9 jr.) biologische rijping ondergaan (onder flor = dikke laag gist). Tijdens die rijping in de houten vaten verdampt ook langzaam water uit de wijn. Het alcoholpercentage stijgt en op den duur sterven daardoor de gistcellen en dus de flor af. Yuste wacht niet tot alle gistcellen zijn afgestorven en voegt al eerder alcohol toe tot 17% om eerder met de oxidatieve rijping te kunnen starten, die vervolgens nog 10-12 jaar duurt! Het resultaat is een zeer complexe en geconcentreerde wijn. Amberkleurig, geurend naar walnoten en sesam en ontdek ook de umami!. Droge en ziltige smaak. Deze Amontillado heeft ook iets zachtzoets door de hints van gezouten karamel, toffee en pruim. Mooie zuurgraad. Fles 0,75l. Seerveertemperatuur: 14-18°C.
geen jaartal (solera-systeem)
100% palomino
19% alcohol
een kleine 20 jaar eiken (solera-systeem). Hiervan 8-9 jaar biologische rijping onder een laag flor. Daarna toevoeging alcohol tot 17% en nog 10-12 jaar oxidatieve rijping
zie voor spijstips bij deze wijn helemaal onderaan deze beschrijving
100% eigen import
DO Jerez-Xérès-Sherry
bodega Yuste (klik hier om meer te weten te komen over hun filosofie en werkwijze)
Het merk Aurora verwijst naar de weduwe Aurora Ambrosse Lacave, die aan het begin van de 20e eeuw de Aurora-bodega ging runnen toen haar man overleed, wat als Andalusische vrouw in die tijd (rond 1911) niet makkelijk moet zijn geweest. De vrouw en (klein)dochter van de huidige eigenaar van Yuste heten 'toevallig' ook Aurora.
Lees hier op anne-wies.nl een duidelijke uitleg over hoe sherry's worden gemaakt
Wat zeggen de kenners?
Perswijn [#7, 2021]: "Geur: zilt, sinaasappel, karamel, noten. Smaak: krachtig, zacht, droog, zout. 4 van de 5 sterren.'
Perswijn [#7, 2021, Rubriek Aan Tafel]:
Gerecht: rauwe scheermes met een kruidige saus van groene tomaat, groene kruiden en ceviche-saus. "De wijn geurt naar hazelnoten, gedroogd fruit, banaan, toffee en vijg. Krachtig, rijk en complex van smaak. Beste combinatie volgens Peter van Houtert, voorzitter van o.a. de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW): 'De combinatie is niet makkelijk, maar wel heel spannend.'
Wijn-spijs-tips bij deze wijn
Lekker bij:
- Soep, consommés (=ontvette bouillon met garnituur);
- Wit vlees, w.o. gevogelte;
- Tonijn;
- Wilde paddenstoelen;
- Asperges;
- Artisjokken;
- Kruidige, pittige gerechten;
- Halfharde kazen.
Wijntype
Sherry
Wijnstreek
Sanlucar de Barrameda / Jerez (Andalusië)