"De kwaliteit van haar rioja Berta Valgañón uit 2019 deed me gewoon naar adem happen."
Berta Valgañon Tinto (€ 21,95)
Artikelnummer: PRE-R-1-19Deze biologische Berta Valgañón (inmiddels met nieuw etiket) komt uit topgebied Rioja alta. Daarom ook dat wijnmaker Berta Valgañón deze prachtige wijn haar eigen naam heeft gegeven. De wijngaarden zijn van haar grootouders op haar overgedragen en al ruim een eeuw oud. De handgeplukte druiven komen van een enkel klein perceel (single vineyard) en de wijn wordt gemaakt in een grot in de berg, onder de bodega, diep onder de grond. Het resultaat van Berta's toewijding en manier van werken zijn pure, unieke, a-typische Rioja’s met een geheel eigen karakter. "Berta is een ware pionier", aldus het Financieel Dagblad.
De biologische Berta Valgañón ziet er romig en aanlokkelijk uit met de kleur van picota kersen. Intense, elegante neus vol fruit, vooral bosbessen. Met aroma’s van balsamico en drop, typisch voor tempranillo. Rond en vlezig in de mond met een lange omhullende, zijdezachte afdronk. Subtiel houtgebruik (deels opgevoed in grote vaten van Frans eiken, deels in tinaja van klei).
Een ‘oplegwijn’ die met de jaren alleen maar mooier en complexer wordt. Of om nu al van te genieten! Niet te koud drinken, optimale serveertemperatuur is 17-19 ̊C.
2019
tempranillo
18 maanden rijping in Frans eiken vaten van 500 en 600 liter (70% van de wijn), 30% in een tinaja van klei van 225 liter. Daarna wordt het samengevoegd en gebotteld.
biologisch. Ongeklaard, ongefilterd en met een minimumgebruik van sulfiet.
13% alcohol
zie voor spijstips bij deze wijn helemaal onderaan deze beschrijving
eigen import
DO Calificada Rioja
Pretium is een kleinschalige familiebodega aan de voet van de berg El Bolo in Cuzcurrita de Río Tirón in Rioja alta, waar duurzaam gewerkt wordt. Het deel waar wijn wordt gemaakt, bevindt zich in een grot, diep onder de grond. Waar een luchtvochtigheid is van 99,9%! en waar bepaalde schimmels groeien, die weer hun effect hebben op de wijnen.
De meer dan 100 jaar oude wijngaarden liggen in het nabijgelegen berggebied Obarenes. De jaarproductie is klein: 10.000 flessen. Bertha Valgañón heeft het vakmanschap van haar opa geleerd. Zo ook het creëren van nieuwe wijnstokken. Niet door te enten maar door een lange loot door de bodem te leiden en vervolgens naar boven. Een hele oude techniek om wijnstokken te vermenigvuldigen, die je niet veel meer tegenkomt. De basis van een ‘gran vino’ is een gezonde wijngaard, het werk in de bodega is slechts een finishing touch, aldus Bertha. Om de bodem levend te houden, gebruikt ze organische landbouwtechnieken. Leidraad is verder het ritme van de natuur en die de tijd gunnen. Het leuke aan de oude wijngaarden vindt ze dat ze elk hun eigen persoonlijkheid hebben, die je moet koesteren en in ere moet houden. Zoals een schaapherder iedere schaap kent, kent Bertha elke wijnstok. Als peuter liep ze er al rond.
De wijnen maakt ze zo natuurlijk mogelijk door deze niet te klaren, niet te filteren en een minimum aan sulfiet te gebruiken. Het resultaat van haar toewijding en manier van werken zijn pure, unieke, a-typische Rioja’s met een geheel eigen karakter.
Limited edition: alle flessen zijn genummerd. Bodega Pretium staat voor vakmanschap, kwaliteit en oog voor detail. De waarde die men hecht aan elk klein ding vind je terug in de naamgeving Pretium (= waarde).
Wat zeggen de kenners?
Hilary Akers (Financieel Dagblad, januari 2023) over jaargang 2019: "120 jaar oud. Berta Valgañón, in de Spaanse Rioja, vertelt weer een heel ander verhaal. Zij heeft 10 hectare druiven in het koele en uiterst westelijke gedeelte van Rioja. De wijngaarden waren nog in de familie, maar haar vader bracht zijn druiven naar de plaatselijke coöperatie. De wijnkelder was vervallen en de manier waarop er vroeger wijn werd gemaakt vergeten. Berta hielp als kind haar vader al in de wijngaarden, wat ze bleef doen toen ze landbouwtechniek ging studeren. Ze vond een kantoorbaan in haar nieuwe vak, maar toen haar vader met pensioen ging, nam ze in 2016 het bedrijf over. Want, vond ze, die wijngaarden van honderdtwintig jaar oud mochten niet verloren gaan. Valgañón, die haar wijngaarden biologisch bewerkt, kent geen andere vrouw in de Rioja die net als zij al het werk in de wijngaard én de kelder doet. ‘Maar ik ontmoette wel een jonge wijnmaker die pionierde en toen ik zijn wijnen proefde, was ik onder de indruk; zo stapte ik zelf beetje bij beetje in de wereld van de goede wijn. Momenteel maak ik wijn van 5 hectare, de rest gaat nog naar de coöperatie, maar ik hoop dat ik uiteindelijk van al mijn druiven zelf wijn zal kunnen maken.’ Decennialang was alle rioja doordrenkt van de smaak van houten vaten. Je moet lef hebben om als nieuweling een volslagen andere weg in te slaan. Berta is een ware pionier en de kwaliteit van haar rioja Berta Valgañón uit 2019 deed me gewoon naar adem happen. Gelukkig blijft ze niet onopgemerkt. Ferran Centelles, een Spaansewijnspecialist die ik zeer respecteer, wijst er al op dat we Valgañón in de gaten moeten houden. Deze rode rioja heeft een soort oerkracht. Ze is intens en elegant fris tegelijk, ze geurt naar de Spaanse zon op een koele dag, glijdt zijdezacht naar binnen, met tabak, kruidigheid, veel sap, prachtig zwart fruit en perfecte frisheid. Slik je haar door, dan houdt ze lang aan, met ragfijne bitters. Nu is deze wijn nog te betalen. (granadawijnen.nl, €22)"
Harold Hamersma DGH, 21 juni 2022 over jaargang 2018: "Mocht u tijdens het drinken wat te lezen willen hebben: het etiket is een complete roman. Informatie over de hooggelegen wijngaarden, welke rangorde deze wijnbouwregio in het systeem van Winkler en Amarine heeft (die wijnbouwgebieden classificeerden op klimaat), dat de wijn biologisch en biodynamisch is…
De wijngaard in kwestie is al een eeuw in handen van de familie Valgañón. Nu zwaait Berta de scepter en dat doet ze ferm en goed. Niks van doen met rioja’s die naar oud hout geuren, of onbestemd fruitig zijn.
Deze pure, zuivere rioja doet je denken aan de betere bourgogne, zo subtiel en geschakeerd van geur en smaak. Zo lieflijk en tegelijk diepgaand. En net als rioja kun je ervan genieten met een grote blije grijns van oor tot oor, maar ook met ernstig peinzend gelaat, terwijl je alle nuances probeert te doorgronden. Score: sterwijn 9.'
Perswijn, nr. 06/22: 'Geur: cassis, blauwe bessen, kruidig, puur. Smaak: zoet fruit, goede tannine, drop. Score: Goed tot zeer goed."
Wijn-spijs-tips bij deze wijn
Goed te combineren met kaas, gezouten vlees zoals Spaanse ham, worst. Foie gras, stoofschotels, wit en rood vlees.
Wijntype
Rood
Label
Biologisch
Wijnstreek
Rioja