Cava Rabetllat i Vidal Brut (€ 14,50)
Artikelnummer: RAB M-1-xxDe meeste van onze wijnen komen uit het zuiden van Spanje, maar voor deze prachtige cava maken we graag een uitstapje naar dé cavastreek van Spanje, DO Penedès, op een halfuurtje ten Westen van Barcelona. Men zegt dat hier de beste cava's van Spanje vandaan komen. Bodega Ca N'Estella stamt uit 1847 en werd in 1964 overgenomen door de familie Rabetllat i Vidal. Inmiddels staat met kleindochter Anna de 3e generatie aan het roer. De bodega heeft zich toegelegd op het maken van uitstekende cava's. Wij importeren zowel deze Brut als de Brut Nature.
De Rabetllat i Vidal Brut, gemaakt van biologisch geteelde druiven, bewijst dat er inderdaad supercava's uit Penedès komen. De wijn is strogeel met groene reflecties. In de neus vallen de intensiteit en hints van amandelen en walnoten op. Je proeft o.a. groene appel, citrus en peer. Aangename bubbels. 12 maanden gerijpt op fles.
macabeo, xarello
11,5% alcohol
in conversie
100% veganistische wijn: de wijnen worden gecontroleerd door de Vegan Society
zie voor spijstips bij deze wijn helemaal onderaan deze beschrijving
100% eigen import
DO Cava
Bodega ca N'Estella is een familiebedrijf van de familie Rabetllat i Vidal. Zij kochten het historische landgoed in 1964. De bodega en de wijngaarden liggen in Catalonië.
Achter de naam van deze bodega en die van de cava's gaat een bijzonder verhaal schuil. De voormalige eigenaresse van de bodega Joan Estella had geen opvolgers. Delfí Rabetllat nam in 1964 haar bodega Finca Ca n'Estella over, wat letterlijk "het huis van het landgoed van Estella" betekent. Voor hem ging hiermee een lang gekoesterde wens in vervulling. Hij vluchtte destijds voor de Spaanse burgeroorlog van zijn woonplaats in de Spaanse Pyreneeën naar de Franse kant. Om in zijn levensonderhoud te voorzien, werkte hij als leek bij verschillende Franse wijnhuizen. Op die manier maakte hij zich het wijnmaken eigen en begon te dromen over een eigen wijnmakerij. Toen Duitsland Frankrijk binnenviel, moest hij opnieuw vluchten. Onder een valse identiteit, geleend van een Frans familielid, stak hij als ‘Fransman’ weer over naar Spanje, dat nog steeds gebukt ging onder Franco’s dictatorschap. Pas in 1964 kon hij zijn droom waarmaken. Zijn dochter Mercè Rabetllat en haar man Jaume Vidal moderniseerden de bodega, en inmiddels staat met Anna de 3e generatie aan het roer.
Naast een Brut en een Brut Nature, maakt de bodega ook nog een Brut Rosé en een Gran Reserva.
En met succes: met de Gran Reserva wonnen ze in 2020 een platium medaille in Decanter, met de Brut Nature een gouden Medaille bij Mundus Vini 2022 en de Brut Rosé werd in datzelfde jaar bekroond met een zilveren medaille bij het Concours Mondial Bruxelles 2022. Hiermee behoren hun cava’s tot de meest prestigieuze in de streek.
Wat zeggen de kenners?
Harold Hamersma (deGroteHamersma.nl, 12 november 2022):”Brut maar niet bruut. Willen droge cava's nog wel eens een handje van hebben. Fijn-gistig, fijne mousse, licht-appelig, peertje precies, manzanillatouch, fijne zuren. Schoon en smaakpapilrevitaliserend. Strakker in de leer: hun Brut Nature. Score: 8,5.”
Wijn-spijs-tips bij deze wijn
Goed te combineren met o.a. aperitiefhapjes, oesters, gefrituurde inktvisringen etc.
Wijntype
Mousserend
Label
Biologisch
Wijnstreek
Penedès