"Kracht met elegantie" (Volkskrant)
Coloma Tocando Madera (€ 13,95)
Artikelnummer: COL-R-4-21Deze Coloma Tocando Madera heeft 3 maanden houtrijping, oftewel 'een beetje hout', oftewel 'Tocando madera'. Dat is ook de Spaanse uitdrukking voor 'even afkloppen'. Waarschijnlijk door de wijnmaakster, omdat het wonderwel gelukt is in het bloedhete Extremadura (althans in de zomer) een mooie wijn te maken die hoofdzakelijk bestaat uit pinot noir. Normaal een cool climate druif die het vooral goed doet in koelere streken. Toegegeven, deze pinot noir is natuurlijk minder fris dan pinot noirs uit bijvoorbeeld Frankrijk of Duitsland. Maar wel bijzonder, boeiend en lekker zacht. Het begint al met de aantrekkelijke, intense paarsrode kleur. En dan veel fruit. Rijp rood fruit. Aroma's van bramen en tonen van frambozenyoghurt. In de mond sappig, breed en elegant met zachte tannines. Waarschijnlijk wel steviger dan je misschien verwacht van pinot noir. "Kracht met elegantie. Chic hoor.", zoals de Volkskrant zo treffend schreef. En o zo lekker!
2021
pinot noir en garnacha tintorera
14,5% alcohol
roble: 3 maanden houtrijping
zie voor spijstips bij deze wijn helemaal onderaan deze beschrijving
100% eigen import, exclusief voor Nederland
VDT Extremadura, subregio Ribera Baja del Guadiana
bodega Coloma (klik hier om meer te weten te komen over hun filosofie en werkwijze)
Bodega Coloma bestaat 50 jaar en wordt gerund door de 3 kinderen van de oprichter: Amelia, Helena en Felix.
Wat zeggen de kenners?
Harold Hamers over jaargang 2020: "Het was even puzzelen op het vrolijke kleurrijke etiket of Tocando Madera nou de naam was van de producent of een druif of wijnstreek die op een onbewaakt ogenblik aan onze aandacht ontsnapt was, maar na even de neus in het glas kwam ons uitstekende Spaans boven water: Effe Afkloppe, betekent Tocando Madera. Grapje van de wijnmaakster: weinig hout hier in de wijn, net aan drie maanden. Wel een bijzondere druif: naast de inheemse garnache met z'n kersenfruit: bourgognedruif pinot noir! Pinot noir in het hete Extremadura, dat je je daar aan waagt. Hij heeft het dan ook moeilijk. Verwacht niet iets dat lijkt op de lichtvoetigheid die pinot noir in koelere streken tevoorschijn tovert. Maar hij levert wel rood fruit en frisse zuren, en geeft deze volfruitige, stevige wijn zo elegantie. Score: 8,5."
Onno Kleijn, Volkskrant, september 2023 over jaargang 2020: "Ik snap het niet en ik ga het ook vooral niet ter plaatse uitzoeken: hoe maak je wijn in een streek waar het de ganse zomer meer dan 40 graden wordt? Het Spaanse Extremadura is zo'n gebied. Eind augustus hangen de kilometerspaaltjes er slap gesmolten langs de weg terwijl de druiven al worden geoogst. En dan laat de familie Coloma er ook nog pinot noir groeien, de Bourgondische druif die zo van koelte houdt! roeren ze er een beetje garnacha tintorea bij, die een diepe kleur meebrengt, en noemen ze hem Tocando Madera, Spaans voor 'afkloppen'. Ze kloppen heel wat af, volgens mij, daaronder Badajoz. Tegelijk is het een lollige hint naar het feit dat de wijn slechts drie maanden in eikenhouten vaten rijpt. Slechts, want Spanjaarden zijn dol op houtrijping, dus deze heeft in hun ogen de barrique niet meer dan geschampt. Resultaat: pinot noir voor mensen die bourgogne maar fladderspul vinden. Dit heeft structuur, dit heeft alcohol (tel bij de 14,5 procent gerust de toegestane halve procent afwijking op), maar is tegelijk in balans gebleven. Kracht met elegantie. Chic hoor. Score; 8,5."
Wijn-spijs-tips bij deze wijn
Lekker bij gemarineerd vlees, barbecue en foie, evenals kaas en sausgerechten
Wijntype
Rood
Wijnstreek
Extremadura