Marinades voor grill/BBQ
Fuente Victoria Syrah joven
door vinologe en wijnspijsdeskundige Emmy Hendriks
Het grillen is bij ons niet meer weg te denken. Mede door de komst van allerlei grilleertoestellen, grilpannen- platen en de ovens met grill. Ook bij diëten is het populair. Bij grillen of BBQ heb je namelijk geen grote hoeveelheden vet en/of olie nodig. In plaats hiervan kun je een marinade gebruiken. Hierbij mijn suggesties voor enkele heerlijke marinades.
Recept
Marinade voor rood vlees: neem afhankelijk van de hoeveelheid vlees, een gelijke hoeveelheid olijfolie en rode wijn met 1 el. citroensap, 2 gehakte knoflooktenen, 1 gehakte ui, wat verse oregano, tijm, 1 tl. suiker, naar smaak peper en zout. Alles goed mixen en rijkelijk over het vlees verdelen, laat het een paar uur marineren . Tijdens het grillen het vlees met de marinade bedruipen.
Marinade voor spiesen: olijfolie, sap van 1 citroen 2 el. witte wijn azijn, 2 el. sojasaus, goed mixen en de spiesen hiermee insmeren en laten marineren.
Sojamarinade voor rund- , varkens- of lamsvlees: 2/4 el. sojasaus, ¼ el. olijfolie, 2 gehakte knoflooktenen, 1 tr. Vetsin (Chinese smaakversterker), 2 el. verse stukjes gember, 2 tl. mosterdpoeder, 2 tl. honing. Alles goed mixen en vooraf minstens een dag in de koelkast laten staan."
Heerlijk met Fuente Victoria Syrah joven