Kip met venkel en sinaasappel
Veleta vijiriega
door vinologe en wijnspijsdeskundige Emmy Hendriks
Deze Vijiriegadruif komt vrijwel alleen in de streek van Granada voor, wat deze wijn uniek maakt. Een wijn met veel geuren, zoals abrikoos, appels, peren, witte bloesem van de vlierbes, lychee in combinatie met kruidigheid en zachte zuren, dus veel complexiteit. Mede veroorzaakt door het blenden van de druif Vijiriega (90%) met Chardonnay (10%). De Chardonnay geeft (zeker in warme klimaatzones) nog extra ondersteuning in de exotische vruchtensmaak van deze wijn, zoals ananas en mango, en het herkenbare karakter van ”vettig”.
Ik ben gaan zoeken om hier een passend gerecht bij te serveren, dat harmoniseert met deze wijn. Uiteindelijk ben ik uitgekomen bij venkel en sinaasappel in combinatie met kip of kalkoen, aan u de keus.
Recept
Voor 4 personen: maak een mengsel van olijfolie, tijm, peper en zout. Smeer het vlees hiermee in en laat het een uurtje rusten. Snijd 2 venkelknollen in stukken, bewaar het groen om later het gerecht mee te garneren. Snijd 1-2 afgepelde zoete handsinaasappelen in stukjes. 600 gr. roseval aardappeltjes, wassen, snijden (niet schillen) met 2 teentjes knoflook, takjes rozemarijn, peper en zout, mengen met olijfolie. Alles verdelen op een bakplaat (bedekt met bakpapier) en in een voorverwarmde oven op 180 graden schuiven, 30-35 minuten goudbruin bakken.
Ondertussen de gesneden venkel, stukjes sinaasappel met rozemarijn, wat paprikapoeder, peper en zout erover, bakken in olijfolie tot de venkel beetgaar is. Op het laatst wat geraspte limoenschil erover strooien. Het zuur hiervan in combinatie met de sinaasappel geeft die exotische smaak, die je ook in de wijn tegenkomt. Even warm houden in een afgedekte schaal in de oven. Op het laatst het vlees bakken in wat boter met olijfolie. Als het gaar is uit de pan halen en warm houden. Blus de jus af met bouillon en een klein scheutje pernod, pastis of ouzo.
U kunt ook een hele kip nemen en deze, gevuld met een halve citroen, in de oven met de aardappeltjes, ruim een uur braden.
Smakelijk eten.