Klimaatverandering en wijn
Klimaatverandering: serieus probleem voor de wijnbouw
De signalen van klimaatverandering zijn alom om ons heen. Het wordt aantoonbaar warmer en extreem weer neemt onmiskenbaar toe. Het zorgt overal voor veranderende omstandigheden. Door de hogere temperaturen wordt wijnbouw mogelijk in landen als Nederland en zelfs in Scandinavië. Voor zuidelijkere wijnlanden zoals Spanje worden de problemen groter. Het wordt warmer, droger en er is meer kans op extreem weer met heftige hagelbuien in de zomer.
Meer suikers in de druiven, teruglopende opbrengsten
Door de hogere gemiddelde temperaturen ontstaan meer suikers in de druiven. Dit resulteert weer in hogere alcoholpercentages in de wijn. Dit is een serieus probleem, omdat de trend juist is om wijn met minder alcohol te maken. Vroeger plukken als de druif nog minder suikers bevat is ook geen oplossing. De druiven zijn dan vaak nog niet goed rijp en geven dan o.a. 'groenere' wijnen met een ander smaakprofiel.
Ook is merkbaar dat de opbrengsten verder teruglopen. Door de teruggang van de jaarlijkse gemiddelde neerslag worden de druiven kleiner en dus de opbrengsten lager. Niets doen is op langere termijn niet langer een optie. Oplossingen worden o.a. gezocht in de aanplant van druiven op grotere hoogten, wat in het bergachtige Spanje voorlopig een goede oplossing kan zijn. Diverse van onze wijnen zijn 'cool climate wijnen' van druiven van wijngaarden op hoogten van 1000 meter tot wel circa 1400 meter.
Nieuwe druiven
Op landbouwuniversiteiten wordt naarstig gezocht naar nieuwe druivenkruisingen die later rijpen en beter bestand zijn tegen de veranderingen. Hoogleraar Kees van Leeuwen van de landbouwuniversiteit in Bordeaux toont zich in de NRC gelukkig optimistisch: “Over 50 jaar kun je in de Bordeaux nog prima wijn verbouwen.”