Drinktemperatuur van wijn
Temperatuur speelt een belangrijke rol bij wijn. Iedereen weet het: witte wijnen drink je gekoeld, rode op ‘kamertemperatuur’. Maar wat is dat dan? Witte wijn uit de gemiddelde koelkast is vaak te koud, waardoor je de wijn niet zo goed proeft en deze vrij vlak kan overkomen. Ideaal is ergens tussen de 6 en 14 graden en hangt vooral af van het soort wijn. Zo mogen vollere wijnen wat warmer dan lichte, fruitige.
Rode wijn moet dus op ‘kamertemperatuur’, maar dat is wel een wijsheid uit het verleden toen er nog geen CV was. Dus liever 16-18 graden dan 21. Te warme rode wijn wordt al snel log en alcoholisch. Even terugkoelen in de koelkast doet veel wijnen goed. Liever iets te koud dan te warm: eenmaal in het glas warmt deze toch nog verder op.
Hoe je weet hoe koud of warm je fles wijn is? Er zijn diverse betaalbare (digitale) wijnthermometers verkrijgbaar. En verder is het vooral een kwestie van uitproberen.