Sulfiet in wijn
Sulfiet in wijn
Sulfiet ontstaat van nature tijdens de gisting en is dus in zeer kleine hoeveelheden altijd in wijn aanwezig. Tijdens het productieproces wordt aan de meeste wijnen veelal (flink wat) extra sulfiet toegevoegd. Het is een conserveringsmiddel dat bacteriën doodt, zuurstof bindt en ongewenste gisting tegengaat. Voor reguliere rode wijn ligt de toegestane hoeveelheid op 150 mg/liter, voor biowijn op 100 mg/liter. Meestal zit er veel minder sulfiet in wijn.
De (Zuid) Spaanse biologische wijnen van Granada Wijnen bevatten vaak maar een minimale hoeveelheid sulfiet (10-20 mg per liter). Overigens is het absoluut niet zo dat wijn zonder toegevoegd sulfiet niet lang houdbaar zou zijn. Granada Wijnen biedt bijzondere Andalusische wijnen zonder toegevoegd sulfiet die op fles makkelijk 10 jaar bewaard kan worden. Alleen na openen is de fles duidelijk minder lang houdbaar.
Kan sulfiet in wijn kwaad?
Op zich kan sulfiet voor de meeste mensen geen kwaad. Mensen die last hebben van astma of mensen met een verminderde nier- of leverwerking moeten wel extra voorzichtig zijn met sulfiet. Daarom is het ook verplicht het op etiketten te vermelden als er meer dan 10 mg sulfiet in wijn zit. Voor deze groep mensen is wijn met een zeer laag sulfietgehalte van minder dan 10 mg (‘sulfietvrije wijn’) een zegen.
► Granada Wijnen biedt meerdere pure 'sulfietvrije' Spaanse wijnen van bodega Mendez Moya.