Wat is biologische wijn?


 

Waarom heet biologische wijn ‘biologisch’?

a. Biologische wijngaarden

Het belangrijkste onderdeel van wijn zijn natuurlijk de druiven. Hoe deze worden geteeld, bepaalt al in grote mate of een wijn wel - of niet biologisch is. Bij biologische teelt worden geen chemische (bestrijdings)middelen gebruikt tegen ziekten of ongedierte. Ook wordt er geen kunstmest gebruikt. In de (opkomende) wijngebieden in Spanje waar Granada Wijnen actief is, is het vaak warm en droog. Verder liggen veel van de wijngaarden van onze wijnboeren nabij de zee of in de bergen en daar is altijd wel een briesje. Ziekten komen daardoor maar weinig voor. Meeldauw is een veelvoorkomende druivenziekte die bestreden wordt met kopersulfaat. Dat is een natuurlijk middel, waardoor dit is toegestaan.

 

b. Biologische wijnkelders

Daarnaast moet er in de wijnkelder (de bodega) biologisch gewerkt worden, ook dit is sinds 2012 vastgelegd in de wet. Belangrijkste is het (veel) minder gebruik maken van sulfiet. Sulfiet is een conserveringsmiddel dat van nature in zeer beperkte mate voorkomt in wijn (het ontstaat tijdens de vergisting), maar vaak wordt toegevoegd om de wijn langer houdbaar te maken. Biologische wijn moet minimaal 50 mg minder sulfiet per liter bevatten dan ‘gewone’ wijn. Onze (Zuid) Spaanse biologische wijnen bevatten vaak maar een minimale hoeveelheid sulfiet (10-20 mg per liter) in plaats van de toegestane 150 mg voor gewone rode wijn en 200 mg /l voor gewone witte wijn. Overigens is het absoluut niet zo dat wijn zonder toegevoegd sulfiet niet lang houdbaar zou zijn. Granada Wijnen biedt bijzondere wijnen zonder toegevoegd sulfiet die op fles makkelijk 10 jaar bewaard kan worden. Alleen na openen is de fles minder lang houdbaar (lees hier meer over sulfietvrije wijn).

► Klik hier voor het ruime assortiment verrassende Spaanse biologische wijnen van Granada Wijnen, inclusief onze ‘sulfietvrije’ wijnen en natuurwijnen. 

 

 

Is biologische wijn beter dan niet-biologische wijn?

Vooral ja en een beetje nee. 

Ja, omdat de wijn sowieso veel beter is voor de natuur, het milieu en voor de biodiversiteit. De meeste wijnboeren die biologische wijn maken hebben echt hart voor hun land! Zij zien liever lavendel, tijm en kappertjes (ja, dat zie je in Zuid-Spanje écht!) groeien tussen hun druiven dan dat het platgespoten land is waar geen beestjes meer in kunnen leven. Ook komen er geen bestrijdingsmiddelen via de druif in de wijn, dus ook niet in ons lichaam. Dat maakt biowijn gezonder dan conventionele wijn van wijngaarden waar wordt gesporied.

Een beetje nee, omdat biowijn niet per definitie beter smaakt of beter is dan conventionele wijn. Wel worden biologische wijnen gemiddeld beter gewaardeerd dan conventionele wijnen. Uit onderzoek van de Universiteit van Californië bleken biologische wijnen bij blinde smaaktesten beter te smaken. Omdat biologische wijnmakers ook regelmatig afzien van andere ingrepen in de wijn, zoals het toevoegen van aangekochte gisten in plaats van natuurlijke gisten uit de wijngaard of het filteren van de wijn, smaken biowijnen vaak puurder dan hun niet-biologische tegenhangers. 

Veel van onze andere niet formeel biologische wijnen worden wel degelijk ook op biologische wijze gemaakt (dus o.a. zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest), maar mogen formeel niet zo genoemd worden omdat men (nog) geen certificering heeft. Dit is tijdrovend en relatief duur, waardoor sommige wijnmakers dit niet doen.

 

De term ‘Biologisch’ is wettelijk beschermd

Als je het groene Europese bio-logo op producten tegenkomt, betekent dit dat het product voldoet aan de eisen die de (Europese) wetgever eraan stelt. De wijnboer, ook die in Spanje, moet zich dus houden aan de wet- en regelgeving die behoorlijk streng is. Er vinden regelmatig controles plaats op de naleving. Voordat de producten van een perceel grond biologisch genoemd mogen worden, vinden er gedurende meerdere jaren bodemchecks plaats. Pech als jouw beoogde druivenperceel eerder jarenlang besproeid is geweest of naast een landbouwperceel ligt waar regelmatig gesproeid is met landbouwgif.

 

© 2011 - 2024 Granada Wijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.