Macabeo
Macabeo is een minder bekende Spaanse druif die veel voorkomt in het Noorden, maar inmiddels ook in veel andere delen van Spanje en ook in Frankrijk. De druif wordt veel gebruikt voor cava, vaak geblend met parellada en xarel-lo. In Rioja heet de druif viura en wordt deze vaak gebruikt in witte Rioja-wijnen, vaak met een klein beetje malvasias. Ook in Navarra is deze druif belangrijk. Macabeo is populair bij wijnmakers, mede vanwege het feit dat de druif goed tegen warmte en droogte kan. Ook in Andalusië doet deze druif het daarom goed. De wijn van macabeo is over het algemeen fris, fruitig (grapefruit- of honingmeloenachtig) en kent betrekkelijk weinig zuren. Ook kan de druif wat bloemige wijn geven.
Granada Wijnen biedt meerdere wijnen aan die (grotendeels) van macabeo zijn gemaakt: onze witte Pretium blanco (Rioja), Topico macabeo, Heraclio Macabe - Sauvignon blanc en natuurlijk Fuente Victoria Sulayr, die macabeo als basis heeft.